Denne opskrift er stærkt inspireret af Lene Tranberg fra bagvrk.dk. Den lavede jeg første gang sidste år og det var et stort hit host min søn. Så meget, at han selv bad om disse boller i år. Lav dem til halloween og imponerer dine gæster med disse glødende grillkul fra helvede.
Følg med på InstagramVideo-opskrifter og meget mere finder du her @anelise_severinsen
Sådan gør du
Gærdej
Smelt smør. Varm mælken til den er lun (ca. 37 grader).Pisk husk sammen med lunkent vand i ca. 10 sekunder. Lad den trække til den bliver til en gelemasse - det tager højst et pair minutter.I en skål bland alle de tørre ingredienser, lav et hul i midten og tilsæt æg, mælk, smør og husk massen. Rør det hele i køkkenmaskinen ved lav hastighed indtil der ikke længere er synligt mel. Skru hastigheden op til middelhøj og rør dejen i 5 minutter. Den ekstra tid gør, at dejen bliver glattere og får en flottere overflade.Hæld dejen på en let melet overflade og lav en pølse ud af dejen. Skær den i 8 lige stykker. Tryk hver stykke dej lidt flad og samle hjørnerne, så det ligner en lille konvolut. Vend samlingen ned af og med hulet hånd tril dejen til en bolle. Læs den på en bageplade beklædt med bagepapir. Sørg for der er god afstand mellem bollerne, så der er plads til at smøre den sorte dej.Dæk bollerne med køkkenfilm og lad den hæve i 30 minutter.
Krakeleret dej
Pisk vand og den sorte pasta farve sammen, til farven blander helt i vandet. Tilsæt tørgær og sukker og pisk igen.Tilsæt de resterende ingredienser og pisk godt i dejen, till den er homogen. Hvis dejen er for tyk, kan du tilsæt lidt ekstra olie/vand. Den optimal konsistens, er når dejen flyder langsom ned fra skeen. Dæk skålen med køkkenfilm og lad den trække i 15 minutter.Smør et tykt lag sorte dej på hver bolle (brug gerne en handske, ellers får du sorte fingre). Sørg for hele overfladen er dækket med den sorte dej. Lad bollerne hæve i 15 minutter - uden at dække den til. Det sørger for den sorte dej tørrer lidt i overfladen, som vil så krakelere under bagningen.Bag bollerne i 20 minutter i den nederste rille ved 210 grader - over og undervarme.Lad bollerne køle ned på en rist og nyd dem med smør, ost, marmelade eller noget helt fjerde.