Her er mit bud på en anderledes julemiddag, som er hurtig og nem at få lavet. Skinke, appelsin og honning er et match made in heaven, som giver dig sødt, saltet og en lækker julesmag.
80gflydende honning - plus lidt mere til glasering
1tskdijon sennep
1lille håndfuldnelliker
3hele kornsort peber
2spskmaizena (til chutney)
Juleris
3,5dlbasmati ris
4dlkogende vand
1dlhvid vin
1stkskalotteløg (mellem)
2fedhvidløg
1spskolivenolie
50gmandelflager
Salt/Peber
Følg med på InstagramVideo-opskrifter og meget mere finder du her @anelise_severinsen
Sådan gør du
Skinke
Bring alle ingredienser, på nær maizena og skinke i en skål, der er stor nok til at have skinke i.Rør ingredienserne, indtil honning er blandet godt med væsken. Skær få mm dybde linjer på den fedtet side af skinke, gør det på begge retninger, så du ender med firkantet mønstre (se videoen). Tilsæt nelliker i hver kryds.Sæt skinke i skålen, dæk med enten plastikfilm eller et låg og lad den træk i ca. 1 time på køl.Tag skinke af skålen, sæt den på en bageplade (fedt side opad) og hæld marinaden forsigtigt over skinken. Dæk bagepladen med sølvpapir og steg den i forvarmet ovn ved 180℃ i 30 minutter.Tag sølvpapir af, væd skinke nogle gange med væsken, pensl en lille smule honning ovenpå og lad den steg videre i 20 minutter, denne gang på 200℃.Tag skinken af ovnen og pakke den godt i sølvpapir, mens du tilbereder appelsin chutney.Si væsken i en gryde, tag ca. 1 dl af væske og bland den godt med maizena. Hæld den i gryden, sammen med resterende væsk og bring den i kog ved svage varme, under konstant omrøring. Smag til med salt og peber, hvis nødvendigt. Så snart væsken tykner, tager du den ud og hæld den i en skål.Du kan enten servere appelsin chutney kold eller varme. Jeg kan personlig lige den, når den er varm - men fungerer også rigtigt fint dagen efter, direkte fra køl.
Juleris
Mens skinke steger, kan du lave risen. Så når skinke er færdig, er julemiddagen klar til at blive serveret.Hak løg fint og pres hvidløg.Varm olivenolie i en gryde ved mellem varme, tilsæt løg og lad den sautere lidt. Når løget er ved at blive gennemsigtigt, tilsæt hvidløg og rør konstant i den, så der ikke brænder på.Tilsæt risen, samt ca. 1 tsk salt og rør godt i gryden i nogle få sekunder. Tilsæt hvid vin, under omrøring og tilsæt kogende vand, når hvid vin bliver absorberet.Skrue ned for svage varme og lad risen koge færdig i ca. 10 minutter, indtil al væsken er blevet absorberet. Tjek evt. om du er tilfreds med salt. Tag gryden af varme og lad den træk i ca. 10 minutter. Smag til med salt (hvis nødvendigt) og peber.Rist mandelflager på en tør pande ved jævn varme. Sæt den til side.Ved servering: løsn ris ved hjælp af en gaffel og hæld den i en skål. Drys med ca. halv delen af ristet mandelflager og gem resten af mandlerne i en lille skål, så du enten kan drysse dem igen over risen, eller man selv kan tilføje flere mandler på tallerken.
Servering
Skær skinke i skiver (jeg kan bedste lide tynde skiver - hubby foretrækker tykke skiver).Anret juleris på en tallerken, et par skiver skinke ved siden af og hæld lidt af appelsin chutney over skinke (eller ved siden af risen).Du kan sagtens servere juleskinke oven på en skive rugbrød - til julefrokost. Og så må du også meget gerne lave en salat til.