Siden jeg har været i Italien og smagt den bedste tiramisu jeg nogensiden har spist, er jeg blev inspireret til at lave den ægte italienske tiramisu. Denne opskrifter smager som englene synger. Nyd den kold, fra morgen til aften.
Følg med på InstagramVideo-opskrifter og meget mere finder du her @anelise_severinsen
Sådan gør du
Ladyfingers
Tænd ovnen ved 180℃ varmluft. Pisk æggeblommer sammen med sukker (portion 1) og vaniljepaste, til den bliver en luftig æggesnaps. Sæt den til side.Pisk æggehvider sammen med sukker (portion 2), til en blank og stift marengs.Vend marengsen i æggesnaps ad 3 omgange. Pas på med ikke at slå luften ud af den.Sigt mel og bagepulver og vend det forsigtigt i æggemassen. Igen, pas på med ikke at slå luften ud af dejen.Flyt dejen til en sprøjtepose med en stor rundtyl (#12) og sprøjt striber af ca. 5 cm lang. Sørg for at have plads imellem kagerne, da de hæver under bagningen.Bland sukker (portion 3) og flormelis sammen og drys det over kagerne, inden de bages i ovnen.Bag ladyfinger I 15 minutter, skru temperaturen ned til 150℃ og bag dem videre i 15 - 17 minutter. Bagetid er afhængig af hvor tyk ladyfingers er. Laver du dem ret små, skal du skære bagetiden af. Jeg plejer at holde øje med dem, og så snart jeg kan se de begynder at være let gyldne, skruer jeg temperaturen ned til 150℃. Længere tid ladyfingers bliver i ovnen, mere sprød er de.TIP: den lave temperatur sørger for kagerne tørrer ud og bliver sprøde.Lad kagerne køle ned på en bagerist. Opbevar dem på en kagedåse op til 3 uger eller i fryseren op til 3 måneder.TIP: Vil du lave runde ladyfingers, som jeg lavede her, skal du bruge en tyl, der er ca. 8mm. Tryk dejen forsigtigt mens du laver cirkler. Hold øje med kagerne i ovnen, for de kager hurtigere.
Kaffesirup
Bryg kaffen og lad den køle ned til stuetemperatur. Rør alle ingredienser sammen med kaffe, indtil sukkeret er helt smeltet. Sæt blandingen til side, den skal bruges til at dyppe ladyfingers senere.
Mascarpone creme
Bring æggeblommer, sukker, vaniljepaste og vand i en skål. Sæt skålen over en gryde med simrende vand (vandet må ikke være voldsomt kogende, men bare små bobler) under piskning, indtil volumen af æggeblanding bliver 3 gange større. Brug gerne en elpiskeris og pas på æggemassen ikke bliver for varm. Det kan tage op til 9 minutter.I en anden skål, pisk mascarpone og fløde sammen til den er forholdsvis stiv. Lidt mindre end hvis du skulle bruge flødeskum, men når du kan se massen er stiv og ikke løber langs skålen, så er den klar. Vend æggesnaps i flødeskum ad 3 omgange. TIP: konsistensen på flødeskummet vil afgøre om din mascarpone creme bliver mere cremet eller mere stiv. Jeg kan lide begge dele. Hvis jeg vil lave tiramisu, så lagene er skarp, pisker jeg fløde som anvist her. Men laver jeg individuel portioner, hvor det er okay, at lagene går lidt ind i hinanden, så laver jeg cremen lidt blødere. Dvs., at jeg kun pisker fløde til let skum. Den blødere creme giver jeg ekstra smagsoplevelse, da den cremet fløjlsagtig creme er behagelig i munden.
Samling og Pynt
Hæld kaffesirup i en dybtallerner eller skål.Sæt et par ladyfingers og lad dem suge kaffesirup i et par sekunder. Stil kagerne i bunden af et fad eller dessertglas.Hæld gerne 1-2 tsk af væsken over kagerne - det giver et lidt ekstra smag.Fordel mascarpone creme over kagerne. Gentag processen med ladyfingers og mascarpone creme. TIP: Det er helt op til dig, om du laver 1 lag af ladyfingers of 1 lag af mascarpone eller om du laver 2. Herhjemme laver jeg begge dele, afhængig af mit humør og det udtryk jeg vil skab med desserten.Drys med kakaopulver og sæt den på køl mindst 4 timer - gerne natten over. PS: tiramisu smager endnu bedre 2 dage efter den er lavet... men der er jo ikke nogen, der kan vente så langt om at smage på den. 😂
Noter
Her I Danmark er det ret svært at finde glutenfri ladyfingers, derfor endte jeg med at lave denne opskrift. Jeg laver flere end det vi skal bruge, for så har jeg til en anden gang. Finder du glutenfri ladyfingers, køb dem for så er det noget nemmere at lave tiramisu. ❤️